Bodens kommun saknar visioner.

Men bästa kommunalråd Christian Lindgren, Boden saknar ju visioner. Visst är det sant som Du skriver att Boden har en utvecklingsplan, fast den är mycket väl gömd har jag faktiskt läst den, det är ju därför jag skriver. Planen som påbörjades 1997, för fem år sedan är, är ju föråldrad. Den talar om en ny och starkare Bodenanda som ingen bodensare känner igen. Den talar om att den militära verksamheten och vårdsektorn kan bidra till utveckling av näringslivet när verkligheten är att sjukhuset flyttats till Sunderbyn i Luleå och den militära verksamheten knappt går på kvartsfart och helikopterflottiljen håller på att avvecklas. Den talar om ett bättre samarbetsklimat mellan företag och kommunledning när det i verkligheten helt gått i stå. Och visionen är enbart, jag citerar ”att Boden ska etablerar sig som militär- och företagarstaden med den goda livsmiljön”.

Detta duger inte kommunalrådet. Det duger inte att skriva om samråd och samarbete mellan kommunledning och företagare som inte finns i verkligheten. Kommunens måndagsmöten en gång i månaden med Bodenföretagarna är ju enbart ett ensidigt och enkelriktat informationsmöte. Bodens näringslivschef gör heller ingen hemlighet av att Bodens Marknadsbolag snarast borde avvecklas. Sanningen är ju att det i dag inte finns ett enda samarbetsprojekt mellan kommunledningen och företagarna som arbetar med framtidsfrågor. Det duger inte att presentera Bodens fritidsutbud genom att visa 15 år gamla OH-bilder på Degerbäckens golfbana som är avvecklad sedan många år och flyttad till Sävast. Det duger inte att prata om ”turbofart framåt” när farten i Boden är helt stillastående.

Jag har all respekt för att det är svårt att vara kommunalråd. För att använda ishockeyspråk behöver inte en lagledare själv stå i målet, täcka upp i backlinjen och dessutom göra alla mål själv. Det finns kompetens att nyttja. Jag menar inte kommunchefer som bara jobbar ½-tid i Boden och ½-tid i Mellansverige och som sedan flyttar när de inte får klara mandat. Det kan väl inte vara så svårt att finna någon kompetent person om bara viljan finns att söka reda på den.

Det går ju också att höja blicken och se vilka erfarenheter som finns hos andra kommuner och andra kommunalråd i Norrbotten. Bengt Westman i Haparanda har ingen brist på visioner när han tillsammans med Torneå planerar sitt Eurocity. Det finns en hundrafalt större samverkan mellan dessa båda städer än vad Boden och Luleå har, de som ju inte ens kan enas om samarbete i sophanteringen. I Arne Honkamaas Övertorneå får man åka gratis buss och bada gratis i kommunens badhus och där finns ett unikt samarbete över gränsen och visioner om stora investeringar vid Polcirkeln och på Luppioberget. I Owe Pekkaris Pajala finns ett nybyggt flygfält och en imponerande privat företagsamhet som till och med omfattar privat sjukvård. Där finns också en nu världsberömd författare som hjälpt till att placera Pajala på världskartan. I Per Lavanders Arvidsjaur finns trafikflygarutbildning och utländska testpiloter för framtidens bilar i en imponerande stor mängd. I Arvidsjaurs kommunfullmäktige sker inga voteringar, där förankras förslag tills alla är helt överens vid besluten. I Kiruna säljer man mörker, norrsken, kyla, is och snö samt har 3 månaders väntelista på att få sova i iglos för 1000:- per natt. I Peter Erikssons Kalix byggs upp ett elektronikcenter av yppersta världsklass och där får medborgarna rösta om hur mycket de vill betala i skatt samt hur de vill att Kalix centrum skall utformas. I Boden får medborgarna inte folkomrösta om någonting.

Hela Norrbotten är ju fyllt med idéer och erfarenheter att ta inspiration ifrån. Men i Boden finns enbart en föråldrad utvecklingsplan och en vision som inte är värd namnet. Ett kommunalråd har ansvaret för sin kommuns utveckling samt att skola och äldreomsorg fungerar bra. Men då måste det finnas ett klimat där kommunledning, företagare, föreningar, politiska partier och invånare i samarbete utvecklar kommunen. Det är först när alla invånare känner sig delaktiga och stolta över sin kommun som idéerna växer fram och besluten kan förankras.

Jag vill avsluta med ett förslag som inte kostar Bodens kommun ett enda dugg. Om kommunalrådet under denna vår kan starta upp ett brett fungerande samarbetsprojekt för att utveckla Bodens framtid så lovar jag att på min semester i sommar utan kostnad för kommunen röja upp ett av Bodens viktigaste turistprojekt, den nu med sly igenväxta ”Engelska Kanalen”, vid Svedjebron som grävdes 1864 förbi Bodenforsarna i Luleälven.

/Bo Hultin

Publicerad i Norrbottens Kuriren (NK) den 11 februari 2002 som svar på kommunalrådet Christian Lindgrens debattartikel i NK den 5 februari 2002.

Citera gärna det som skrivs här, men ange alltid källan.