Demokrati eller slutna bunkrar.

Maktfullkomliga små grupper sitter i slutna bunkrar och bara bestämmer över huvudet på vanliga medborgare. Ska det vara så i ett fritt demokratiskt Sverige.

Moderatledaren Bo Lundgren har inte lyssnat utanför det slutna rummet. Socialdemokraternas Ulla Ölvebro och Christian Lindgren lyssnar inte utanför de allra innersta kretsarna varken på personvalskryss eller 4000 krav på folkomröstning i för Bodens äldreboende. Men så får de också ta de fulla konsekvenserna av sitt bristande lyssnande. Väljarna säger ifrån och säger det mycket tydligt till Bo Lundgren till Ulla Ölvebro och till Christian Lindgren.

Demokrati börjar i det lilla. När vi i vårt jaktlag i gryningen samlas i vår jaktkoja lite norr om Sörbyn frågar alltid vår jaktledare; ”Var tycker ni att vi ska jaga i dag”. Oftast har någon en idé för att man sett något tidigare på morgonen eller för att vinden är västlig. Efter kort diskussion blir alla överens om hundförarens uppgift och passen lottas ut. När älgen är fälld och styckad i skogen gäller bara en regel ”yngst bär tyngst”. Det är demokrati för mig. Jaktledaren bestämmer men alla får delta och får säga sitt i förväg. Det känns fint att få ingå i en sådan grupp.

I Arvidsjaurs kommunfullmäktige sker inga voteringar. Beslut fattas när alla är överens om vad som är bäst för kommunen i varje fråga. Det är demokrati för mig. Därför är också Arvidsjaur en framgångsrik kommun i så många avseenden.

I Kalix kommun får medborgarna rösta om hur mycket skatt de vill betala och om hur centrum ska bli vackrare. I Kalix kommun finns E-demokrati som uppmärksammats långt utanför landets gränser. Därför ger Kalixborna Peter Eriksson ett överväldigande förtroende i valet.

I Haparanda har Bengt Westman utvecklat ett fantastiskt fint och konstruktivt samarbete med Torneå stad. Men han glömt att lyssna och förankra den fortsatta utvecklingen hos medborgarna som inte ser fördelarna med samarbete utan vill ha bättre skola, vård och omsorg i stället.

Väljare går inte att hota med att man ska avgå om man inte får som man vill. Det får nu både Christian Lindgren och Bengt Westman smärtsamt erfara. Väljare vill inte bli hotade. De vill ha politiker som lyssnar på sina medborgare.

I dagarna sitter små grupper i slutna bunkrar och taktiserar hur mesta möjliga ska kunna tas ut av valresultatet för egen del. Vi får hoppas de inte glömmer vilka frågor de gått till val på. Vi får hoppas de inte glömmer att förankra sina beslut i sina styrelser och hos sina medlemmar. Vi får hoppas de inte glömmer hur väljarna har kryssat för dem de har förtroende för. Det är ju detta som är demokrati.

Demokrati måste vårdas av alla. Demokrati börjar i det lilla och alternativet till demokrati vore förödande.

/ Bo Hultin (m) Boden

Debattartikel publicerad i NK den 23 september 2002, samt i NSD den 1 oktober 2002.

Ideologiskt kaos råder i Bodens kommun. #2

Kommunalrådet Christian Lindgren sa i sitt valtal i Gunnarsbyn den 17 augusti att valet den 15 september är ett ideologiskt val och att det är moderaterna som är socialdemokraternas huvudmotståndare i valet. Vid samma valtal sa Christian Lindgren att; ”det finns vissa moderata politiska figurer som ständigt sitter på gnällbänken och enbart svärtar ner Bodens fina rykte”.

Boden är en mycket fin kommun i väldigt många avseenden. Boden är också en vacker stad med ett utomordentligt fint läge avseende infrastruktur och fritidsutbud. Här finns en stor föreningsverksamhet som vittnar om ett stort engagemang hos kommunens invånare.

Bodens kommunledning är dock helt passiv avseende nya friska initiativ. I alla övriga Norrbottens kommuner finns det en uppsjö av fräscha nya grepp på hur man kan ta vara på sina förutsättningar och utveckla något konstruktivt av dem.

I Bodens kommun råder ett ideologiskt kaos. Vårt socialdemokratiska kommunalråd har begärt och fått stöd av det borgerliga centerpartiet och kristdemokraterna. Dessa båda partier har på riksplanet socialdemokraterna till huvudmotståndare och står där långt från socialismens grundvärderingar. Det blir än märkligare när Bodencenterns företrädare på läns- och riksplanet är borgerlig riksdagskandidat men på kommunal nivå sätter sig i knät på ett socialdemokratiskt kommunalråd. Då måste många väljare undra var de ska lägga sin röst.

Christian Lindgren är irriterad över att någon moderat ”politisk figur” svärtar ner Bodens rykte, men nämner inte med ett ord vänsterpartiet eller sjukvårdspartiet som utövar en massiv kritik mot nuvarande kommunlednings alla missgrepp.

Man ska inte underskatta våra i kommunmedborgare och väljare. De ser ju själva att skolan har stora brister i sin planering och att eleverna saknar lärare vid skolstarten. Väljarna ser ju själva hur ett stängt Erikslund innebär miljonkostnader per år i hyra och avgifter. Väljarna ser ju själva att fem chefer lämnat kommunen det senaste halvåret. Väljarna ser ju själva att ett antal kommunala chefstjänstemän tillbringar en till två dagar per vecka med att på arbetstid spela golf på Sävastbanan. Väljarna ser ju själva att kommunens budgetunderskott för år 2002 blir minst 40 miljoner kronor större än budgeterat.

Och i en demokrati är det faktisk tillåtet att påtala de missgrepp som görs av de politiskt ansvariga.

Om en företagsledning har två personer som tycker helt lika i alla avseenden behövs inte den ena. När nu Bodens två kommunalråd alltid tycker lika så kan man spara en miljon kronor per år i lön och lönekostnad genom att friställa en av dem. Fördela sedan den summan till de som verkligen gör rätt för den; våra lärare i skolorna och vårdpersonalen vid våra boenden.

Det behövs ny och bättre kompetens i Bodens kommunledning. Väljarna kan den 15 september bestämma att det nu är dags att bryta ett 75-årigt socialdemokratiskt styre i Boden. Det är därför mycket viktigt att Du som väljare lägger Din röst där den väger allra tyngst.

Bo Hultin (m) Boden

Debattartikel publicerad i Norrländska Socialdemokraten den 7 september 2002.

Öppet brev till justitieminister Thomas Bodström.

Har Du Thomas Bodström någon gång blivit mordhotad av en berusad slagskämpe på en öppen gata i ett stadscentrum någonstans i Sverige en solig vardagsefterniddag kl 1530. Av en kraftig person som med båda händerna tar tag i Din jacka, låser Dina armar och trycker upp Dig mot närmaste husvägg och skriker; ”Jag ska slå ihjäl dig din djävul”.

Det hände mig här i min hemstad i Boden när jag just lyssnat på valduellen den 3 september på vårt torg mellan vårt kommunalråd Christian Lindgren och vår riksdagsman Olle Lindström.

Jag stod vid vår valstuga som är placerad bland alla andra valstugor på vår gågata och svarade på frågor från väljare och en stor mängd fina skolungdomar som ställde många bra frågor. Plötsligt blev det alldeles tomt på folk runt om mig och innan jag hunnit reagera satt jag fast som i ett skruvstäd upptryckt mot en husvägg. Jag kände hur förbannad jag blev och ryckte mig loss. Jag hörde mig skrika; ”Du rör mig inte en gång till” samtidigt som jag retirerade ut på öppna gatan förföljd av den berusade slagskämpen som 5-6 gånger till skrek åt mig; ”Jag ska slå ihjäl dig din moderatdjävul”. Det är en märklig upplevelse att stå mitt på gatan i Bodens centrum där ett femtiotal personer drar sig undan mot husväggarna och man undrar vad man ska göra om man nu inte varken vill bli ihjälslagen eller slåss mot en person som inte mår bra och som behöver vård i stället för att hota människor till livet.

Om jag är skyldig banken en miljon kronor har jag ett problem. Om jag är skyldig banken 100 miljoner kronor så har banken ett problem.

Det är inte jag som har ett problem Thomas Bodström, det är Du och Din partikollega kommunalrådet Christian Lindgren som har ett problem att lösa. Ett kommunalråd som timmen innan inför media och åhörare lovat oss Bodensare att vi alla tider på dygnet ska kunna gå trygga på Bodens gator. Det är alla affärsinnehavare längs vår gågata som har ett problem med den på några år fördubblade gruppen drogmissbrukare som tagit över vårt stadscentrum med våld, med hotelser och med ofredanden. Det är alla familjer med barn i Boden som har problem och när de vill leva i en trygg omgivning.

Det är också övriga demokratiska partier som har ett gemensamt problem att lösa. De båda damerna inne i den socialdemokratiska valstugan som skräckslagna några minuter före mig blev hotade och trakasserade av samma person upplevde också en mycket stark känsla av obehag.

På Ditt torgmöte i Boden torsdag kväll 5 september kommer jag att fråga Dig hur ska tryggheten lösas för oss som vill bo kvar i Boden för att vi tidigare tyckt att Boden är en fin stad att leva i.

Efter 25minuter kom en polispatrull (som händelsevis fanns i området) till platsen tog upp min polisanmälan om ofredande och olaga hot. Tog hand om personen för att låsa in honom under 8 timmar och därefter släppa ut honom till sina drogmissbrukande kamrater på vår gågata igen.

Med vänlig hälsning

Bo Hultin
moderat politiker i Boden

Debattartikel publicerad i Norrbottens-Kuriren den 6 september 2002.

Ideologiskt kaos råder i Bodens kommun.

Boden har två kommunalråd vad nu det ska vara bra för. Särskilt som de tillhör samma parti, alltid följs åt några meter från varandra och alltid tycker lika om allting. Det må gälla att stänga äldreboendet på Erikslund eller att bibehålla köer för 45 medicinskt färdigbehandlade från Sunderby sjukhus eller riva ytterligare 600 av kommunens lägenheter fast det är bostadsbrist i Luleå. Hotar den ena med att avgå så gör den andre raskt samma sak men sedan gör tyvärr ingen av dem verklighet av sina avgångshot.

Kommunalrådet Christian Lindgren sa i sitt valtal i Gunnarsbyn den 17 augusti att valet den 15 september är ett ideologiskt val och att det är moderaterna som är socialdemokraternas huvudmotståndare i valet. Vid samma valtal sa Christian Lindgren att; ” …det finns vissa moderata politiska figurer som ständigt sitter på gnällbänken och enbart svärtar ner Bodens fina rykte”.

Boden är en mycket fin kommun i väldigt många avseenden. Boden är också en vacker stad med ett utomordentligt fint läge avseende infrastruktur och fritidsutbud. Här finns en stor föreningsverksamhet med över 400 föreningar som vittnar om ett stort engagemang hos kommunens invånare.

Bodens kommunledning är dock helt passiv avseende nya friska initiativ. I alla övriga Norrbottenskommuner finns det en uppsjö av fräscha nya grepp på hur man kan ta vara på sina förutsättningar och utveckla något konstruktivt av dem.

Kan själv.. säger mitt fyraåriga barnbarn på flygresan till Stockholm när frukostbrickan med yogurt, inplastad ost, plastbestick och juice serveras och jag vill hjälpa till. Jag blir en erfarenhet rikare när han klarar av det utan att spilla. Kan inte själv säger vårt kommunalråd med klippkort till Stockholmsflyget och de otaliga resultatlösa uppvaktningarna av en mängd ministrar i regeringskansliet när verkligheten i Boden blir för svår.

I Bodens kommun råder ett ideologiskt kaos. Vårt socialdemokratiska kommunalråd har begärt och fått stöd av det borgerliga centerpartiet och kristdemokraterna. Dessa båda partier har på riksplanet socialdemokraterna till huvudmotståndare och står där långt från socialismens grundvärderingar. Det blir än märkligare när Bodencenterns företrädare på läns- och riksplanet är borgerlig riksdagskandidat men på kommunal nivå sätter sig i knät på ett socialdemokratiskt kommunalråd. Då måste verkligen en presumtiv centerväljare undra var han eller hon ska lägga sin röst.

När socialdemokraten Christian Lindgren lägger all energi på att angripa moderaternas politik så har han helt glömt bort sina socialistiska meningsfränder; vänsterpartiet och sjukvårdspartiet till vänster om sig som tillsammans helt ostört utövar en massiv kritik mot nuvarande kommunlednings alla missgrepp.

Christian Lindgren är irriterad över att någon moderat ”politisk figur” svärtar ner Bodens rykte men nämner inte med ett ord vänsterpartiet eller sjukvårdspartiet. Man ska inte underskatta våra kommunmedborgare och väljare. De ser ju själva att skolan har stora brister i sin planering och att eleverna saknar lärare vid skolstarten. Väljarna ser ju själva hur ett stängt Erikslund innebär miljonkostnader per år i hyra och avgifter till landstinget för de ca 45 personer som är medicinskt färdigbehandlade och som nu inte kan få plats på ett boende i Boden. Väljarna ser ju själva att fem(!!) chefer lämnat kommunen det senaste halvåret. Väljarna ser ju själva att ett antal kommunala chefstjänstemän tillbringar en till två dagar per vecka med att på arbetstid spela golf på Sävastbanan. Väljarna ser ju själva att kommunens budgetunderskott för år 2002 blir minst 40 miljoner kronor större än budgeterat.

I en demokrati är det faktisk tillåtet att påtala de missgrepp som görs av de politiskt ansvariga. Det borde också vara en självklarhet att respektera de som har annan politisk åsikt utan att det ska behöva innebära negativa personangrepp på den som lyssnar på ett valtal i Gunnarsbyn av ett socialdemokratiskt kommunalråd.

Om en företagsledning har två personer som tycker helt lika i alla avseenden behövs inte den ena. Om Bodens två kommunalråd alltid tycker lika så kan man spara en miljon kronor per år i lön och lönekostnad genom att friställa en av dem. Fördela sedan den summan till de som verkligen gör rätt för den; våra lärare i skolorna och vårdpersonalen vid våra boenden.

Det behövs ny och bättre kompetens i Bodens kommunledning. Väljarna kan den 15 september bestämma att det nu är dags att bryta ett 75-årigt socialdemokratiskt styre i Boden. Det är därför mycket viktigt att Du som väljare lägger Din röst där den väger allra tyngst.

Bo Hultin (m) Boden

Debattartikel publicerad i Norrbottens-Kuriren den 3 september 2002.

Citera gärna det som skrivs här, men ange alltid källan.