Mest bara gnäll av alltihopa.

I ett debattinlägg den 4 mars är socialdemokraternas gruppledare i Boden, Eivy Blomdahl Hellström, ledsen över att det är en allians med sex partier som nu styr och leder utvecklingen i Bodens kommun. Sedan socialdemokraterna i sina två katastrofval 1998 och 2002 förlorat över 25 procent av sina väljare.

Jag förstår hennes besvikelse över att ha förlorat den makt som partiet innehaft i 67 år i Boden. Hon har svårt att finna rollen som en konstruktiv oppositionspolitiker. Det blir mest bara gnäll av alltihopa. ”Alliansen har varit senfärdig i hanteringen av tvättfrågan” påstår Eivy, men vad har hon själv gjort som landstingspolitiker för att lösa hanteringen av landstingstvätten som hennes partikollega Kent Ögren (s) trasslat in sig i? Eivy har inte gjort ett enda dugg. Inte heller partikollegan Hans Rolfs (s) som också är landstingspolitiker har gjort ett enda dyft för att Bodentvättens personal ska få behålla sina jobb.

Saktfärdigt, felaktigt och dyrt för Norrbottens skattebetalare. Det blir betyget för social-demokraterna i tvättfrågan. Arbetsmiljöproblemen i Bodens socialförvaltning har sin grund långt tillbaka i tiden i de socialdemokratiska mandatperioderna. En omorganisation från en stor nämnd till två mindre nämnder kan vara en lösning på ett mycket långvarigt problem som fått ärvas från tiden före år 2002.

Att Eivy nu vill samla politiska poäng på den frågan känns riktigt osmakligt. Det verkar som Eivy gläds åt att årets första budgetprognos har några miljoner kronor i minus. Den skadeglädjen kommer att bli kortvarig. För år 2005 kommer att få ett positivt ekonomiskt utfall för Bodens kommun när den summeringen är klar.

Nej, sanningen är att socialdemokraterna är ett parti i fullständig panik. Från högsta ledningen ända ut till de SIFO-prognoser som visar på jättestora ras i väljarnas förtroende. En statsminister som inte klara av att leda landet när katastrofer och kriser inträffar. Som inte klarar av att lösa vallöftena om minskad arbetslöshet. Som trasslar in sig i löften om skattehöjningar som sedan tas tillbaka en vecka senare. Som går i allt stramare ledband av sina två stödpartier. Som förbjuder populära sossekvinnor att delta i val-rörelsen 2006. Som ägnar sig åt fastighetsköp i Södermanland i stället för att representera Sverige.

Ungdomspartiets, SSUs, ordförande i Boden lämnar sitt uppdrag och går till skarpt angrepp mot sin SSU-förbundsordförande som anklagas för ekonomiska oegentligheter och fiffel i medlemsmatriklarna av sällan skådat slag.

Ordföranden för sossekvinnor, Nalin Pekul, känner sig djupt diskriminerad av sina partikolleger på grund av sitt invandrarursprung.
I Boden är s-gruppen nu på väg att välja sin tredje (!!!) nya ordförande sedan valet 2002, när nu Dickman lämnar sitt uppdrag efter endast ett år på den posten.

Då blir det inte mycket kraft över för Bodens sosseledning att påverka sina partikolleger i regeringen i försvarsfrågorna där nya neddragningsbeslut nu kommer varje månad. Luleå tekniska universitets ordförande, Anders Sundström (s), som i valet 2002 toppade sossarnas valsedel i Norrbotten tillsammans med Björn Rosengren (s) får allt svårare att finna sakliga argument för att flytta institutionen för hälsovetenskap från Boden till Luleå. Nu gäller det enbart prestige i den frågan.

Det finns många interna socialdemokratiska problem att lösa i Boden, i landstinget och inom regeringens ansvarsområden innan väljarna åter vågar ge socialdemokraterna något ökat stöd. Visst, Eivy Blomdahl Hellström, visst kan du fortsätta med att gnälla över att det är en allians som har makten i Boden. Men för bodensarna är det en bra och väl fungerande lösning. Nu och på sikt.

Bo Hultin (m), Boden

Debattartikel publicerad i Norrbottens-Kuriren den 17/3 2005

Citera gärna det som skrivs här, men ange alltid källan.