Motioner till länsförbundsstämman.

Mina motioner till Moderaterna i Norrbottens Länsförbundsstämma den 29 april 2006

Jag har skrivit fyra motioner till årets länsförbundsstämma på SKAPA Företagscentrum i Boden:

– Sverige behöver ett långsiktigt skogsprogram
– Enhetlig utmärkning av utryckningsfordon
– Ett Barentssekretariat i Norra Sverige
– Förenklade moms-regler för småföretag

De är viktiga för företagare och utvecklíng inte minst i Norrbotten.

Du hittar motionerna under kategorin ”Mina motioner”

Räddningsverkets brist på handlingskraft.

Centraleuropas största floder har de senaste veckorna svämmat över alla bräddar. Vi har i våra TV-program dagligen kunnat följa hur vattnet översvämmat fält, byar och städer. De utsatta som isolerats av vattenmassorna har fått hjälp med livsmedel från båtar och helikoptrar. Hundratusentals människor har drabbats när vattnet står högt i källare och bottenvåningar. Strömavbrott innebär att många inte kan tillaga sin mat för dagen. Hitintills rapporteras att 58 människor omkommit som följd av översvämningarna.

Helgens nyhetssändningar och text-TV toppas med att Räddningsverket på lördagen lastat en lastbil vid sitt förråd i Björröd utanför Göteborg med 300 par gummistövlar, 2000 spadar och 2426 regnställ för att köras till katastrofområdet. Lastbilen väntas komma fram till Ungern under söndagen.

Visst är det en fin symbolisk åtgärd som visar på medkänsla och empati. Det blir väl ett par stövlar och 10 spadar till varje drabbad by, stad och samhälle som lastbilen passerar på sin väg till Budapest.

Vad allvarligare är att Räddningsverket och Sverige tydligen inte lärt sig särskilt mycket av förra julhelgens flodvågskatastrof i Sydostasien. ”För lite och för sent” är ingen bra devis för svensk byråkratis internationella hjälpinsatser. När Ungern i sitt utsatta läge ber EU om hjälp med utrustning så borde Sverige vara ett föredöme. Ingen vet var och när nästa katastrof inträffar som kräver solidarisk hjälp från de länder som då inte drabbats.

Våra ideella organisationer är här verkliga föredömen som svenska staten borde lära sig mycket av. Det tog inte många timmar för Svenska Röda Korset att efter Tsunamin den 26 december 2004 att starta upp en hjälpinsats med begäran att vår befolkning skulle bidra med 400 miljoner kronor till de då hjälpbehövande så snabbt som möjligt. Insamlingarna kom igång direkt och målet nåddes på enbart några veckor.

Visst är det fint med en symbolisk visad medkänsla från det offentliga Sverige. Men kan inte Räddningsverket visa upp mer handlingskraft än att i sent skede skicka en lastbil med 300 par gummistövlar och några spadar när halva Ungern står under vatten. Då är frågan om den insatsen på sikt inte åstadkommit mer skada än nytta. Sverige borde kunna betydligt bättre.

Debattartikel publicerad i Norrbottens-Kuriren den 12/4 2006.

Citera gärna det som skrivs här, men ange alltid källan.